ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Φυτίλια κεριών

Messinian candles στις 27-06-2023. Τροποποιήθηκε στις 28-06-2023
Φυτίλια κεριών

Παραδοσιακά, το φυτίλι είναι ένα κομμάτι υφάσματος ή κλωστή διαφορετικού πάχους και πυκνότητας ύφανσης. Το υλικό του απορροφά το εύφλεκτο υγρό. Το φυτίλι είναι εύκολο να ανάψει, οι ατμοί και το εύφλεκτο υγρό καίγονται, φωτίζοντας την περιοχή γύρω.

Το κερί είναι μια από τις μεγάλες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Για πολλές χιλιετίες, ήταν απαραίτητο να ταΐζουμε με κάποιο τρόπο τους λαμπτήρες που καίγονται, να ρίχνουμε λιωμένο λίπος ή λάδι μέσα τους. Μια τέτοια λάμπα έπρεπε να συναρμολογείτε εκ νέου κάθε φορά. Κάπνιζε πολύ και ο καπνός είχε μια επίμονη δυσάρεστη οσμή. Όλες αυτές οι ταλαιπωρίες σώθηκαν με την εφεύρεση του κεριού. Στις μέρες μας, η κατασκευή κεριών είναι μάλλον ένα υπέροχο χόμπι - ένας τρόπος να συνειδητοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας. Μία από τις δυσκολίες είναι η κατασκευή ενός φυτιλιού.

Το φυτίλι είναι εύκολο να ανάψει, οι ατμοί και το εύφλεκτο υγρό καίγονται, φωτίζοντας την περιοχή γύρω. Αλλά το να βάλετε φωτιά στη μάζα (λάδι ή λίπος) στην οποία βυθίζεται το φυτίλι μπορεί να είναι δύσκολο, και μερικές φορές αδύνατο.

Χάρη στην ειδική συσκευή του φυτιλιού, η κηροζίνη ή άλλο εύφλεκτο υγρό (π.χ. αλκοόλ) δεν αναφλέγεται αμέσως και η καύση τους σε πιο προηγμένους καυστήρες μπορεί να ρυθμιστεί.

Στο κερί, το φυτίλι είναι εμποτισμένο με παραφίνη. Χάρη στο σωστό φυτίλι (ποιότητα υλικού,  πυκνότητα, πάχος), η φλόγα αποδεικνύεται ομοιόμορφη και φωτίζει το δωμάτιο χωρίς αιθάλη ή λάμψεις. Η παραφίνη ή το κερί λιώνει σταδιακά, μετατρέπεται σε υγρή κατάσταση απορροφάτε στο ύφασμα και τροφοδοτεί τη φλόγα με εύφλεκτους ατμούς. Με αυτόν τον τρόπο το κερί σβήνει σταδιακά, παραμένοντας αρκετά σταθερό ώστε να μην λιώσει τελείως.

Για τα κεριά άρχισαν να φτιάχνονται φυτίλια από ειδικά προετοιμασμένο νήμα ή σπάγκο, επίσης φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με τη λάμπα λαδιού, το εύφλεκτο υλικό άρχισε τώρα να ρέει σταδιακά, κατέστη δυνατή η επιλογή της σωστής διαμέτρου και δομής του φυτιλιού. Επιπλέον, το κερί μπορεί πλέον να μετακινηθεί, αν και μάλλον προσεκτικά, ώστε να μην σβήσει η φλόγα με ρεύμα αέρα.

Για τα κεριά, ένα ξύλινο φυτίλι είναι κατασκευασμένο από κερί (ειδικά επεξεργασμένο κερί) . Φυσικά, πρέπει να προετοιμαστεί με ιδιαίτερο τρόπο. Το ξύλινο φυτίλι πρέπει να στεγνώσει καλά, μετά πρέπει να εμποτιστεί με κερί και μόνο μετά να τοποθετηθεί σε βάση. Ένα τέτοιο κερί, εάν όλες οι παράμετροι έχουν επιλεγεί σωστά, καίγεται ομοιόμορφα και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα μοντέρνα κεριά μπορούν να τοποθετηθούν με ένα επαναχρησιμοποιούμενο φυτίλι. Το κερί και το υλικό καυσίμου καίγονται, αλλά το φυτίλι παραμένει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε ένα νέο κερί. Το υλικό για αυτό, θα έλεγε κανείς, το αιώνιο φυτίλι είναι το fiberglass. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αντικαταστήσετε το κερί. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δικαιολογηθεί για διακοσμητικά κεριά με πολύπλοκο σχήμα.

Μερικές φορές ένα κερί που αγοράσατε πρέπει επίσης να αντικαταστήσει το φυτίλι. Ένας από τους λόγους για την εμφάνιση μιας τέτοιας ανάγκης μπορεί να είναι η μη τήρηση της τεχνολογίας για την προετοιμασία του φυτιλιού, πρώτα από 'όλα, η ανεπαρκής ξήρανση. Συμβαίνει ότι αυτό το στοιχείο δεν αντιστοιχεί ακριβώς στο κερί για το οποίο χρησιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, ένα νήμα που είναι πολύ χοντρό μπορεί να σχηματίσει μια μπάλα άνθρακα στο τέλος και να καπνίσει πολύ. 

Τις περισσότερες φορές, είναι αρκετά εύκολο να αφαιρέσετε το φυτίλι· απλά πρέπει να γαντζώσετε την άκρη της  μεταλλικής βάσης , όπως συμβαίνει με πολλά κεριά, ή να τραβήξετε το προεξέχον άκρο του φυτιλιού. Αλλά μπορεί να προκύψουν δυσκολίες.

Όταν φτιάχνετε ένα κερί, είναι σημαντικό να τοποθετείτε το φυτίλι καθαρά στη μέση, διαφορετικά το προϊόν θα επιπλέει άνισα και θα καεί πιο γρήγορα από ό,τι απαιτείται. Είναι βολικό να χρησιμοποιείτε ένα πλαστικό κύπελλο ή οποιοδήποτε άλλο κοίλο πλαστικό προϊόν ως καλούπι για χύτευση. Σε αυτή την περίπτωση, στο κάτω μέρος είναι απαραίτητο να κάνετε μια τρύπα και, δένοντας έναν κόμπο στο φυτίλι, σπρώξτε το δεύτερο άκρο του σε αυτήν την τρύπα από κάτω. Τραβώντας το στην κορυφή του μελλοντικού κεριού, στερεώστε το δένοντάς το σε κάποιο είδος αποστάτη, για παράδειγμα, από μια οδοντογλυφίδα ή μολύβι. Ρίξτε τη λιωμένη μάζα του κεριού προσεκτικά, προσπαθώντας να μην ξεκολλήσετε το φυτίλι.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό για ένα φυτίλι κεριών είναι το βαμβακερό νήμα. Μπορεί να στρίψει, να πλέξει ή να κροσέ, επεκτείνοντας έτσι τις εφαρμογές για διαφορετικές μάζες κεριών και διαμέτρους κεριών. Επιπλέον, τα νήματα μπορούν να πλένονται με διαφορετικές πυκνότητες και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντικό, αφού οι λιωμένες μάζες από τις οποίες κατασκευάζονται τα κεριά συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Η δημιουργία ενός φυτιλιού δεν αφορά μόνο την κατασκευή ενός νήματος της απαιτούμενης πυκνότητας και πάχους. Για να γίνει φιτίλι κεριών πρέπει να είναι προετοιμασμένο για αυτό. Για να μην καεί αμέσως το φυτίλι, αλλά να εκπληρώσει τη λειτουργία του, το νήμα πρέπει να εμποτιστεί.

Στην περίπτωση ενός κεριού, μερικές φορές αρκεί ο εμποτισμός με το ίδιο λιωμένο κερί. Το κερί λιώνει πάνω σε φωτιά σε ένα εμαγιέ πιάτο. Το νήμα τοποθετείται σε ένα πιάτο και αφήνεται να μουλιάσει. Η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί τρεις έως τέσσερις φορές, μέχρι να σταματήσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες αέρα στο υγρό κερί. Στη συνέχεια πρέπει να αιωρηθεί μέχρι να σκληρύνει τελείως το κερί. Το νήμα για αποθήκευση μπορεί να τυλιχτεί χαλαρά σε μια μπομπίνα, τοποθετώντας στρώματα χαρτιού. Είναι καλύτερα να το αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος για να μην απλώνεται το κερί. Όταν χρειάζεται, μπορείτε να κόψετε τα κομμάτια σε μήκος με ψαλίδι.

 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP