ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Για ποιους λόγους στάζει μια πασχαλινή λαμπάδα

Messinian candles στις 14-01-2023. Τροποποιήθηκε στις 29-10-2023
Για ποιους λόγους στάζει μια πασχαλινή λαμπάδα

Οι πασχαλινές λαμπάδες την ημέρα της Ανάστασης βρίσκονται στα χέρια των πιστών. Οι πιστοί ακούγοντας την λειτουργία περιμένουν να πάνε το Άγιο Φως στα σπιτικά τους. Πλήθος κόσμου βρίσκεται μέσα στους Ιερούς ναούς καθώς και στους εξωτερικούς τους χώρους. Την ώρα που ο ιερέας 'δίνει" το Άγιο φως στους πιστούς , ο ένας το μεταδίδει στον άλλο, λέγοντας Ευχές. Ο περισσότερος κόσμος κοιτάζει να χαιρετίσει όσους γνωστούς βρίσκονται γύρο του, να ευχηθεί στους δικούς του ανθρώπους , στην οικογένειά του, στους φίλους του και σιγά σιγά να πάει προς το σπιτικό του. Χιλιάδες πασχαλινές λαμπάδες είναι αναμμένες με σκοπό να μεταφέρουν το Άγιο φως σε κάθε σπιτικό των Χριστιανών.   Παρόλο που υπάρχουν πασχαλινές λαμπάδες κατασκευασμένες από διάφορες πρώτες ύλες, καλές ή κακές το πρόβλημα που δημιουργείτε  για το στάξιμο των λαμπάδων αυτών είναι μεγάλο, επειδή στην περίπτωση που στάξουν στα ρούχα μας, στα χαλιά της εκκλησίας ή και στο χαλί του σπιτιού μας ο λεκές από το κερί είναι ένα πρόβλημα. Θέλει τρόπο για να βγει και φυσικά εξαρτάται και από το μέγεθός του εάν θα βγει εύκολα ή όχι.

Ποιοι είναι οι λόγοι που στάζει μια πασχαλινή λαμπάδα ή ένα κερί  

-Βασικός λόγος είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της πασχαλινής λαμπάδας, πόσο σκληρή είναι η παραφίνη ( penetration ), και ποια είναι η  θερμοκρασία τήξης της  (melting point).

-Άλλος ένας λόγος είναι και το νήμα της πασχαλινής λαμπάδας. Εκτός ότι πρέπει να είναι βαμβακερό πρέπει να είναι κατάλληλο για την διάμετρο ή την διάσταση της πασχαλινής λαμπάδας που πρόκειται να κατασκευάσουμε. Επίσης εξαρτάται αν έχει άρωμα, αν έχει χρώμα ακόμα και εάν έχει ανακυκλωμένο κερί. Επίσης εάν είναι κατάλληλο το φυτίλι μας φαίνεται από το εάν καπνίζει και αν η φλόγα της λαμπάδας μας έχει σωστό μέγεθος. 

-Ακόμα παίζει ρόλο η κινητικότητα των Πιστών, γενικά είναι δύσκολο να μην στάξει ένα κερί ή μια πασχαλινή λαμπάδα εάν την κουνάμε επειδή εμείς περπατάμε για να πάμε στο σπίτι μας.   

-Επίσης το σχήμα της πασχαλινής λαμπάδας παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν ανάψουμε το φυτίλι της πασχαλινής λαμπάδας καθώς γίνεται η καύση το κερί λιώνει σιγά σιγά δημιουργώντας ένα κύκλο υγρού κεριού με κέντρο το φυτίλι της πασχαλινής λαμπάδας, ο οποίος σιγά σιγά μεγαλώνει μέχρι ένα σημείο , φυσικά πριν φτάσει την διάμετρο της . Εάν η πασχαλινή λαμπάδα μας είναι στρογγυλή ο κύκλος καθώς γίνεται η καύση είναι και αυτός στρογγυλός , σαν ένας  εσωτερικός κύκλος από την διάμετρος της, οπότε είναι επιθυμητό το αποτέλεσμα αυτό , διότι το σχήμα της πασχαλινής λαμπάδας και ο τρόπος που καίγεται έχουν το ίδιο σχήμα. Σε άλλες περιπτώσεις με διαφορετικά σχήματα όπως τις πλακέ  πασχαλινές λαμπάδες που είναι και οι πιο διαδεδομένες, εκεί παρατηρείτε πως το σχήμα της  λαμπάδας έχει 2 διαστάσεις για να έχει σχήμα πλακέ , μια μικρή ( το πλάτος) και μια μεγαλύτερη ( το μήκος) . Οπότε καθώς γίνεται η καύση, ο κύκλος δηλαδή το υγρό κερί που δημιουργείται  καθώς καίγεται η πασχαλινή λαμπάδα μεγαλώνει σιγά σιγά μέχρι ένα σημείο, όμως επειδή η πλακέ μας λαμπάδα δεν έχει μεγάλη επιφάνεια λόγω του σχήματος της , δεν να μπορεί να απλωθεί ο κύκλος με το υγρό κερί που δημιουργείτε από την καύση της , γ αυτό στάζει πιο ευκολά μια πλακέ πασχαλινή λαμπάδα από μια στρογγυλή ακόμα και εάν έχει κατασκευαστεί από τον ίδιο προμηθευτή.   Η τετράγωνη πασχαλινή λαμπάδα και η οβάλ έχουν και αυτές λόγω του σχήματος τους πιο δύσκολη καύση ως προς το στάξιμο του υγρού κεριού σε σχέση με την στρογγυλή πασχαλινή λαμπάδα όμως οι αναλογίες των διαστάσεων τους είναι πιο κοντά στο στρογγυλό σχήμα του το υγρού κεριού που δημιουργείτε κατά την καύση τους , δηλαδή ο στρογγυλός κύκλος υγρού κεριού που κατά την καύση της μεγαλώνει δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις από το σχήμα των τετράγωνων λαμπάδων και των οβάλ, οπότε καίγονται κατά κάποιον τρόπο κάπως καλύτερα.  .

-Φυσικά παίζει ρόλο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά αυτές τις ημερομηνίες που έχουμε το Πάσχα δεν είναι τόσο ζεστές οι μέρες για επηρεάσουν τόσο πολύ το στάξιμο της λαμπάδας ή του κεριού.   

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP