ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Λεκές από κερί

Messinian candles στις 12-01-2023
Λεκές από κερί

Έχεις φτιάξει στο σπίτι ρομαντική ατμόσφαιρα με κεράκια για να χαλαρώσεις. Θέλεις να μετακινήσεις το κερί και τσακ πέφτει υγρό από το κερί στο παντελόνι σου ή ενώ γυρνάς από την Ανάσταση του Πάσχα φορώντας τα καλά σου ρούχα και επειδή περπατάς ,ταυτόχρονα μιλάς με τον διπλανό σου καταλαβαίνεις ότι η πασχαλινή λαμπάδα σου στάζει επάνω σου. Αυτόματα κάνεις κίνηση για να προσπαθήσεις με το τρίψιμο να βγάλεις τον λεκέ από το κερί που έπεσε πάνω σου. Φυσικά και είναι λάθος αυτή η σκέψη σου, γιατί θα το λερώσεις περισσότερο το ρούχο σου. Ο λεκές από κερί πρέπει να μην σκουπιστεί κατευθείαν αλλά πρέπει να τον αφήσουμε να παγώσει. Το κερί είναι ένας δύσκολος λεκές, αλλά όχι όπως το μελάνι ή το λάδι. Το κερί απλώς χρειάζεται ειδική μεταχείριση προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως χωρίς να αφήσει σημάδι ή να καταστρέψει το ρούχο σου. 

Σε αντίθεση με τους άλλους  λεκέδες, μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το λεκέ από κερί αμέσως. Αν τρίψεις το λεκέ όσο είναι ακόμα ζεστός, μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο στο ύφασμα και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό άφησε το λεκέ να στεγνώσει από μόνος του για λίγα λεπτά. 

Έπειτα αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρους του λεκέ. Η ψύξη βοηθάει στο να “πετρώσει” ο λεκές και να “σπάσει” ευκολότερα. Με λίγο τρίψιμο το κερί θα ξεκολλήσει και θα αφαιρεθεί. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μη αιχμηρό αντικείμενο όπως ένα κουτάλι για να σε βοηθήσει. Αν το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, τότε χρειάζεται προσοχή για να μην το σκίσεις. 

Αν έχεις κάνει σωστά τα παραπάνω βήματα, θα έχεις ελάχιστο κερί στα ρούχα σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να το λιώσεις,  σιδερώνοντάς το

Βάλε ένα φύλλο από χαρτί κουζίνας κάτω από το ρούχο και ένα πάνω από αυτό. Εάν το ρούχο σου είναι φτιαγμένο από ευαίσθητο ύφασμα, μία καλή λύση είναι και η πετσέτα

Βάλε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε λειτουργία ατμού και σιδέρωσε απαλά το σημείο με το χαρτί κουζίνας. Με τη θερμότητα το κερί θα αρχίσει να λιώνει και θα απορροφάτε από το χαρτί ή την πετσέτα σου.

Όταν το χαρτί γεμίσει με υγρό κερί, αντικατέστησε το με άλλο. Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες γιατί μπορεί να αφήσουν κομματάκια σε ορισμένους τύπους υφασμάτων. Ακόμα , μην προτιμήσεις χαρτί με χρώμα, γιατί μπορεί σιδερώνοντάς το να βγει χρώμα και στο ύφασμα. 

extra συμβουλή

Ρίξε λίγο ταλκ πάνω από το κερί πριν το σιδερώσεις και κάλυψε το με το χαρτί κουζίνας. Η πούδρα θα μαζέψει μεγάλη ποσότητα από το υγρό κερί και έτσι δε θα προλάβει να απορροφηθεί από το ρούχο.  

Εάν φοβάσαι να σιδερώσεις το κάλο σου ρούχο τότε σου αντί για να το σιδερώσεις μπορείς να το ζεστάνεις με ένα μπιστολάκι μαλλιών και ταυτόχρονα να το σκουπίζεις με μια απορροφητική χαρτοπετσέτα

Πριν αφήσεις το ρούχο στα χέρια του πλυντηρίου, ρίξε λίγο οινόπνευμα και στη συνέχεια στράγγιξε το ρούχο με ένα χαρτί για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα 

Μετά ρίξε πάνω στο λεκέ από το κερί, υγρό για τους λεκέδες και πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο επιλέγοντας ένα πρόγραμμα με ζεστό νερό. Αν ο λεκές μετά την πλύση δεν έχει εξαφανιστεί, δεν θα μείνει για πάντα , με την επόμενη φορά θα φύγει. Στην περίπτωση που το ύφασμα είναι λεπτό ή ευαίσθητο, προτίμησε το πλύσιμο στο χέρι. 

 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP