ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Λίγα λόγια για τα κεριά αποτρίχωσης

Messinian candles στις 09-12-2022. Τροποποιήθηκε στις 10-12-2022
Λίγα λόγια για τα κεριά αποτρίχωσης

Η ιστορία της αποτρίχωσης ξεκινάει το 4000 π.χ επίσης στη μακρινή Ανατολή. Οι Αιγύπτιοι, συμπεριλαμβανομένης της Κλεοπάτρας, έκαναν αποτρίχωση στα πόδια τους με μπρούτζινα ξυράφια , ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν αποτρίχωση με ζάχαρη και άλλοι με μέλι μελισσών. Οι άντρες ξύριζαν το πρόσωπο τους έως και 2000 χρόνια πριν, με την χρήση ακονισμένης πέτρας και κοχυλιών για να απομακρύνουν τρίβοντας τις ανεπιθύμητες τρίχες. Αυτό το πάθος για την αποτρίχωση σχετίζονταν και με θέματα υγιεινής, καθώς το ζεστό ανατολίτικο κλίμα βοηθούσε τα μικρόβια και τις αρρώστιες να πολλαπλασιάζονται και η αποτρίχωση σε όλο το σώμα ήταν μια μέθοδος προληπτική ενάντια στις μολύνσεις. Μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων, ένα φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο ήταν σύμβολο status. Χρησιμοποιούσαν επίσης αποτριχωτικά φτιαγμένα από άμυλο, αρσενικό και ασβέστη.

Όπως οι Αιγύπτιοι, έτσι και οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο αποτρίχωσης από φυσική αλοιφή περιείχε λεμόνι και άλλα φυσικά συστατικά με βάση την ζάχαρη. Με το απαλό μείγμα έτριβαν ή τράβαγαν τις τρίχες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη εμπόδιζε την ανάπτυξη των βακτηριδίων στα ζεστά κλίματα. Η μέθοδος αυτή είχε γεννηθεί κατά τις φήμες από τα γαμήλια τελετουργικά της Μικράς Ασίας σύμφωνα με τα οποία τη νύχτα πριν το γάμο, οι νύφες αφαιρούσαν τις τρίχες από όλο το σώμα τους εκτός από τα φρύδια και τα μαλλιά τους. Η νύφη διατηρούσε το άτριχο σώμα κατά την διάρκεια του γάμου της, σαν σύμβολο καθαριότητας και σεβασμού προς τον σύζυγο. Γενικά, η αποτρίχωση αποτελούσε πολύ σημαντικό κομμάτι υγιεινής από τα αρχαία χρόνια, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.

Το κερί ήταν πάντα μία ιεροτελεστία για τις Βραζιλιάνες γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούσαν εκκρίσεις από το δέντρο Coco de Mono για να απομακρύνουν τις τρίχες από το σώμα τους. Σήμερα, οι μητέρες «μυούν» τις κόρες τους από την ηλικία των 15 στην αποτρίχωση με κρύο κερί.

Κοντά στα τέλη του 18ου αιώνα, σχεδιάστηκε το πρώτο εργαλείο για αποτρίχωση, όπως ένα ασφαλές ξυράφι. Εφευρεμένο το 1762 από έναν Γάλλο μπαρμπέρη, Jean Jacks Perret, ήταν μια μεταλλική λεπίδα τοποθετημένη κατά μάκρος σε ένα κομμάτι μέταλλο έτσι ώστε να προστατεύει το χέρι που το κρατάει.

Οι μέθοδοί αποτρίχωσης είναι οι εξής: 

-Αποτριχωτικές κρέμες

Η πρώτη σύγχρονη αποτριχωτική κρέμα, Nair Lotion, «γεννήθηκε» στην Νέα Υόρκη από την Carter-Wallace,  το 1940, λόγω ελλείψεων του πολέμου επειδή οι κάλτσες ήταν σπάνιες και τα πόδια ήταν γυμνά. Επίσης έκαναν εισαγωγή ανάλογων προϊόντων και από την Γαλλία. Μια άλλη φίρμα, η Sally Hansen, εισήγαγε στην αγορά την απροτριχωτική κρέμα προσώπου, Facial Hair Creme Remover, το 1981 και την αποτριχωτική Λοσιόν με baby oil το 1985.

-Ξύρισμα

Η πρώτη επανάσταση του ξυρίσματος έγινε από έναν πωλητή που εφεύρε το ξυραφάκι, King Gillete. Ενώ είχε την ιδέα για τα ξυραφάκια μιας χρήσης το 1895, έπρεπε να φτάσουμε στο 1903 οπότε και συνεργάστηκε με τον William Nickerson, έναν καθηγητή του Μ.Ι.Τ. (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), για να βγει το προϊόν τελικά στην αγορά με εκπληκτική επιτυχία. Το 1915 το Gillette παρουσίασε το πρώτο ξυράφι ειδικά για γυναίκες. Το 1931 ανακαλύφθηκε από τον Jacob Schick η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή και το 1940 εμφανίστηκε στην αγορά από την Remington η πρώτη ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ειδικά για γυναίκες. Το 1975 εμφανίστηκε το πρώτο ξυραφάκι μιας χρήσης για γυναίκες, και το 1995 έχουμε το πρώτο ζελέ ξυρίσματος, χωρίς σαπούνι.

-Ζεστό κερί

Το κερί ήταν γνωστό στην Ευρώπη από πολύ παλιά. Η πρώτη μέθοδος αποτρίχωσης με κερί, που έχει ακόμη μεγάλο κοινό αναφερόταν στην θέρμανση συμπαγούς κεριού, το οποίο ζεσταίνεται, απλώνεται στο δέρμα και το τραβάμε για να αφαιρέσουμε τις τρίχες.

-Κρύο Κερί

Η μέθοδος αποτρίχωσης με ταινίες από κερί ξεκίνησε στα τέλη 1960 και αρχές 1970. Προέρχεται από την μέθοδο αποτρίχωσης με ζάχαρη στη Αρχαία Μέση Ανατολή. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων, ένας χημικός παρήγαγε μια κολλώδη ουσία την οποία χρησιμοποιούσε, κολλημένη σε ένα χαρτί, για να αφαιρέσει τις τρίχες από την ρίζα τους. Υπήρξαν όμως κάποια προβλήματα. Ενώ, οι τρίχες έπρεπε να βγαίνουν κολλημένες στην κολλώδη αυτή ουσία, όχι μόνο δεν έβγαιναν, γιατί έσπαγαν, αλλά επίσης η κόλλα τραβούσε το δέρμα και προκαλούσε ερεθισμούς και κοκκινίλες.

-Αποτρίχωση με laser

 

Η αποτρίχωση είναι γενικά μια μη δημοφιλής θεραπεία που σε κανένα δεν αρέσει επειδή είναι ενοχλητική και μερικές φορές προκαλεί ερεθισμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το κερί να είναι εξαιρετικής ποιότητας, σε συνδυασμό με καλή τεχνική εφαρμογής και την κατάλληλη χρήση καλλυντικών αποτρίχωσης ώστε να μετατρέψουν την αποτρίχωση σε μια θεραπεία ομορφιάς και ευεξίας .Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεριών για αποτρίχωση στην αγορά καλλυντικών που όλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Αλλά όλα εξελίσσονται και ο κόσμος των κεριών έχει σταδιακά αλλάξει για να επιτύχει ποιοτική αφαίρεσης της τρίχας.

Στις μέρες μας με όλες αυτές τις επιλογές που έχουμε για την αποτρίχωση γεννιέται το ερώτημα

Αποτρίχωση με κερί ή αποτρίχωση με λέιζερ;

Αποτρίχωση με ιατρικό λέιζερ "είναι εξαιρετικά αποτελεσματική με μόνιμα αποτελέσματα" και, αφετέρου, παλμικό φως, το οποίο είναι πολύ προσιτό και μειώνει την ποσότητα τριχών που εκφύονται αλλά ποτέ οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό χωρίς να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κεριά αποτρίχωσης εξακολουθούν να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για αποτελεσματική αποτρίχωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού των οποίων οι τρίχες δεν είναι κατάλληλες για ιατρική θεραπεία λέιζερ ή που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αποτελεσματικές θεραπείες.

Η αποτρίχωση με κερί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, παρά την ύπαρξη αποτρίχωσης με λέιζερ.

Κεριά αποτρίχωσης

Η σύνθεση του κεριού βασίζεται πραγματικά σε πολύ απλές φόρμουλες από χημική άποψη, οπότε αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ποιότητα των πρώτων υλών και οι αναλογίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε σύνθεση. Δύο παράγοντες στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη Starpil διότι γνωρίζουμε ότι η ποιότητα του καλού κεριού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που παίζουν ρόλο, όπως η πλαστικότητα, η ελαστικότητα, η ελαφρότητα, η ικανότητα εξαγωγής των τριχών +......

-Starpil κερί χαμηλού σημείου τήξης

Ζεστό κερί σε μορφή roll on και επίσης σε κονσέρβα αλλά με άλλη τεχνική εφαρμογής. Επίσης γνωστό ως ζεστό κερί, αποτελείται από κολοφώνιο .Το κολοφώνιο είναι μια από τις βασικές πρώτες ύλες και εκπληρώνει τη βασικότερη λειτουργία του κεριού αυτή της συγκόλλησης. Είναι μια φυσική ρητίνη που εξάγεται από πεύκα που αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες κολοφωνίου που ταξινομούνται σε 6 επίπεδα. Αυτά των κατώτερης ποιότητας κρυσταλλώνονται για να σχηματίσουν αβιοτικό οξύ μόλις 15 λεπτά μετά τη θέρμανση ενώ τα καλής ποιότητας χρειάζονται περίπου 4 ώρες για να κρυσταλλωθούν. Τα κεριά Starpil κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο το καλής ποιότητας κολοφώνιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως αποτελεσματικά όταν τραβούν τις τρίχες ότι δεν κρυσταλλώνονται , για την καλύτερη φροντίδα του δέρματος.

Κερί μέλισσας

Ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά του κεριού είναι η πλαστικότητα και η ελαστικότητα του, τα οποία εμποδίζουν το σπάσιμο τις τρίχας ενώ δουλεύετε με αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να έχουμε κεριά που μπορούν να αφαιρεθούν με ένα μόνο τράβηγμα, χωρίς σπάσιμο, ευνοώντας την τέλεια εξαγωγή των τριχών.

Παραφίνη

Παραφίνη ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται σε φόρμουλες κεριών και παρέχει πλαστικότητα, εμποδίζοντας το σπάσιμο και την αλλαγή του σημείου τήξης του κεριού για να διευκολύνει την εφαρμογή του στο δέρμα σε παρόμοιες με το δέρμα θερμοκρασίες.

-Κρύο κερί 

Τέλος, έχουμε μια επιλογή που ονομάζεται «κρύα αποτρίχωση», η οποίο είναι ένα σύστημα που επικεντρώνεται στην αποτρίχωση στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, η ταινία έχει ήδη εμποτιστεί με κερί, το οποίο εφαρμόζεται κρύο και απλά πρέπει να τρίβεται με τα χέρια για να ζεσταθεί, ώστε να κολλάει πιο εύκολα στο δέρμα και την τρίχα. Αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο για γρήγορη αποτρίχωση στο σπίτι, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο οι κεριά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ένα επαγγελματικό κέντρο. Με αυτό το είδος κεριού, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο να κρατάτε το ένα χέρι σταθερά πιέζοντας προς τα κάτω το δέρμα όταν τραβάτε την ταινία, για να αποφύγετε οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα.

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP