ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Λίγα λόγια για το κερί μέλισσας

Messinian candles στις 22-11-2022
Λίγα λόγια για το κερί μέλισσας

Τον μεσαίωνα περίπου, το μελισσοκέρι, ένα υλικό που παράγουν οι μέλισσες για να φτιάξουν τις κυψέλες τους, εμφανίστηκε ως πρώτη ύλη για κεριά. Τα κεριά από μελισσοκέρι ήταν σημάδι βελτίωσης, ανατρέποντας τα φτιαγμένα κεριά από λίπος, καθώς αυτά δεν κάπνιζαν και δεν είχαν δυσάρεστη μυρωδιά όταν καίγονταν. Έτσι, τα μελισσοκέρια καίγονταν αγνά και καθαρά. Όμως ήταν ακριβά και γι’ αυτό μόνο οι εύποροι είχαν τη δυνατότητα να τα διαθέτουν. Το μελλισοκερι είναι σε χρώμα κίτρινο και το σημείο βρασμού του είναι στους 65 βαθμούς, ενώ δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 85 βαθμών, λόγω του ότι καταστρέφονται τα ωφέλιμα στοιχεία του. Το κερί έχει την ιδιότητα της πλαστικότητας και ιδίως σε θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών. Η πλαστικότητά του αυτή, σχετίζεται με την καθαρότητα του, αλλά και την ποικιλία της μέλισσας που το παράγει. 

Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες, ηλικίας 23 βδομάδων, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κερηθρών, έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων.

Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδη που περιέχει η γύρη. Γίνεται, επίσης, όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει σκόνη, πρόπολη και άλλα υπολείμματα από το μελίσσι ή ανεμοφυλη γύρη.

Το κερί λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιείται στην επούλωση εγκαυμάτων, πληγών, τη δερματίτιδα, την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Αν και αφομοιώνεται σε μικρό βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει χρησιμοποιηθεί σε πρωτόκολλα για τον καθαρισμό του εντέρου, σε συνδυασμό με γύρη, πρόπολη ή αιθέρια έλαια.

Επιπλέον πολύ σημαντική είναι η χρήση του κεριού, για την παρασκευή καλλυντικών. Βελτιώνει τη σταθερότητα τους και τις ιδιότητές τους, καθώς χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σώματος, αντηλιακά, οδοντόκρεμες, σαπούνια κ.α.. Γενικότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, με κυριότερη όλων την κηραλοιφή.

Το μελισσοκερι σαν κερί χρειάζεται χοντρότερο φυτίλι από τα αντίστοιχα κεριά παραφίνης ή από τα φυτικά κεριά. Προτιμάτε σε πλαστικό καλούπι η καλούπι σιλικόνης. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα 

 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP