ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Σιτρονέλα

Messinian candles στις 14-01-2023
Σιτρονέλα

Τα βιομηχανικά προϊόντα δεν είναι τα μόνα όπλα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Στη φύση βρίσκουμε τη σιτρονέλα, ένα ιδανικό φυτό για να διώξουμε αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Η σιτρονέλα είναι το κατ’ εξοχήν φυτό για την απώθηση των ενοχλητικών κουνουπιών που εμφανίζονται.

Το έντονο άρωμα που αναδίδει η σιτρονέλα όταν την τρίβετε ή την σπάτε είναι παρόμοιο με το λεμόνι. Μια ιδιότητα που την καθιστά ιδανική για την παρασκευή σούπας, σάλτσας και αφεψημάτων. Οι δυνατότητές της ως απωθητικό βρίσκονται στη μυρωδιά της. Είναι επίσης συχνά γνωστή ως λεμονόχορτο , είναι πολυετές είδος και αναπτύσσεται με τη μορφή θάμνου. Κατάγεται από τις τροπικές και θερμές περιοχές της νότιας Ασίας. Τα φύλλα της είναι αρκετά μακριά (μπορεί να φτάσουν τα 60 έως 70 εκατοστά σε μήκος), πεπλατυσμένα και έχουν έντονο πράσινο χρώμα.  Για να αναπτυχθεί αυτό το φυτό λόγο της τροπικής του καταγωγής ανέχεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας (6 έως 8 ώρες) και πρέπει το έδαφος να είναι καλά στραγγιζόμενο και θρεπτικό. Όσον αφορά το πότισμα, οι ειδικοί της κηπουρικής συμβουλεύουν το τακτικό και συχνό πότισμα, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα κεριά σιτρονέλας- citronella candles που παρασκευάζονται είναι από τα αιθέρια έλαιά της.  Αυτά είναι μια εξαιρετική φυσική λύση και χωρίς χημικά .Το βιολογικό αιθέριο έλαιο σιτρονέλας αποκτάται από τα φύλλα του Maha Pengiri ( citronella grass, Cymbopogon winteranius) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 0.5 και 1.2%.

 Το βιολογικό αιθέριο έλαιο σιτρονέλας είναι ένα κίτρινο υγρό. Έχει έντονη χαρακτηριστική πικρή μυρωδιά, η οποία συνοδεύεται από ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 2 αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Τα κύρια συστατικά του βιολογικού αιθέριου ελαίου σιτρονέλα είναι η γερανιόλη,  το λιμονένιο, η κιτρονελλάλη, και η κιτρονελλόλη. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχονται επίσης η βορνεόλη, ο οξικός γερανυλεστέρας, η λιναλοόλη και η μεθυλευγενόνλη.

Τα συστατικά του βιολογικού αιθέριου ελαίου σιτρονέλας έχουν μερικές ιατρικές ιδιότητες. Επίσης είναι γνωστό για τις δυνατές εντομοαπωθητικές ιδιότητες του. Γι’ αυτό το λόγω χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό έλαιο . 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP