ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Τι είναι cold throw και hot throw στα αρωματικά κεριά

Messinian candles στις 09-12-2022
Τι είναι cold throw και hot throw στα αρωματικά κεριά

Ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης στη μέτρηση της έντασης είναι γιατί ένα άρωμα έχει διαφορετική συμπεριφορά σε ένα κρύο κερί και διαφορετική σε ένα κερί που καίει. Cold και hot throw ή κρύα και ζεστή έκκληση είναι έννοιες που χρησιμοποιούν οι κηροπλάστες όταν περιγράφουν την ένταση ενός αρώματος σε ένα κερί που δεν έχει καεί και ένα κερί που καίει. Για να αποφύγουμε την υπερανάλυση, θα σας πούμε απλώς ότι μερικά αρώματα για κεριά ή συνθέσεις αρωμάτων για κεριά συμπεριφέρονται καλύτερα σε κρύα (στέρεη) μορφή και άλλα γίνονται πιο έντονα όσο θερμαίνονται(καίγονται).

Η μέτρηση της δύναμης ενός κεριού είναι σχετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που ακόμα και αν καταφέρουμε να τους συντρέξουμε όλους μαζί, μπορεί πάλι να μην έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Ένα κερί με έντονο cold throw που θα σας πάρει κυριολεκτικά τα μυαλά όταν μυρίσετε σε ένα ράφι ενός καταστήματος, μπορεί να μην έχει την ίδια απόδοση όταν καεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοφτιαγμένο το κερί. Απλά έχει κατασκευαστεί ώστε να δίνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, χωρίς όμως μεγάλο βάθος. Και αυτό διότι δεν διαθέτει αρκετή «βάση» ώστε να «κάτσει» που λέμε καλά το άρωμα στα «θερμά».

Βλέπετε, ένα κερί παγιδεύει στα λιπίδιά του μέσα το άρωμα που του δόθηκε και δίνει προς έξω τις πιο ελαφριές (πτητικές) νότες του, ενώ τις νότες «βάσης» τις απελευθερώνει όταν καεί. Όχι που τις κρατάει κρυφές. Απλά οι συγκεκριμένες αρωματικές νότες συμπεριφέρονται καλύτερα στη ζέστη. Η βανίλια είναι η πιο δυνατή αρωματική νότα βάσης που μυρίζει εξίσου έντονα τόσο σε ένα κρύο όσο και σε ένα ζεστό κερί. Ένα κερί με αδύναμο cold throw είναι πολύ δύσκολο να δυναμώσει όταν καίγεται. Να αλλάξει ύφος ναι αλλά όχι να γίνει πιο έντονο.

Αν λοιπόν μια αρωματική σύνθεση σε ένα κερί έχει μεγάλη αναλογία σε «βάση», το κερί σχεδόν θα μυρίζει έντονα. Είναι όμως και άλλοι παράγοντες που κάνουν ένα κερί να μυρίζει έντονα. Πρώτα απ’ όλα, είναι η ποιότητα του αρώματος. Από που έχει προμηθευτεί ο κηροπλάστης την πρώτη του ύλη παίζει πάντα μεγάλο ρόλο π.χ. κανέλα με κανέλα έχει διαφορά. 

Μετά είναι η αναλογία κεριού – αρώματος που έχει χρησιμοποιηθεί. Περισσότερο άρωμα ισούται με περισσότερη ένταση αλλά με ένα όριο. Ένα κερί μπορεί να «αντέξει-απορροφήσει» μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό αρώματος. Πιο πάνω από την προδιαγραφή του παραγωγού, το κερί θα μετατραπεί σε μια… εύφλεκτη βόμβα ( δεν θα μυρίζει πιο έντονα).

Τα αρώματα πρέπει να είναι καταλληλά για τη χρήση τους στο κερί και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρώματα για κολόνιες ,σαπούνια++ επειδή βρίσκουμε κάποιο της αρεσκείας μας . Αυτά τα αρώματα δεν διαλύονται στην παραφίνη ή στο φυτικό μας κερί οπότε το κερί μας δεν θα κάψει καλά, μπορεί και καθόλου.

Τα αρώματα που μας αρέσουν για την κατασκευή ενός κεριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις εξής αναλογίες : 

Σε ποσοστό 3-5% σε σκληρή παραφίνη, περίπου 5-8% σε μαλακή παραφίνη και από 10-15% στη σόγια ή σε φυτικά κεριά. Πάντα για κάθε άρωμα σε αναλογία με την συγκεκριμένη πρώτη ύλη γίνεται δοκιμή πρώτα να δούμε τον τρόπο καύσης του κεριού αλλά και την απόδοση τού αρώματος που μας δίνει.

Τα αρώματα έχουν τη δύναμη να ανακαλούν την ανθρώπινη μνήμη, γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα. Τόσο οι κατασκευαστές αρωματικών κεριών όσο και εκείνοι που τα αγοράζουν ,αναζητούν εκείνα τα αρώματα για κεριά που θα εξαλείψουν τις κακές έννοιες και θα τις αντικαταστήσουν με όμορφες σκέψεις και μνήμες, με εικόνες γαλήνης και ευφορίας.

Το άρωμα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά ενός κεριού καθώς είναι αυτό που θα καθορίσει με το οποίο θέλουμε να αρωματίσουμε το χώρο μας. Εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες αρώματα για κεριά που μπορείτε να επιλέξετε .

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP