ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Τι συμβολίζει το άναμμα του κεριού στην εκκλησία

Messinian candles στις 10-12-2022
Τι συμβολίζει το άναμμα του κεριού στην εκκλησία

Αυτή η συνήθεια οπού ανάβουμε κερί καθώς μπαίνουμε σε ένα ιερό ναό, που ίσως τις περισσότερες φορές γίνεται μηχανικά αλλά περιέχει βαθύτατο συμβολισμό.

Οι πιστοί όταν εισέρχονται στον ναό ανάβουν ένα ή περισσότερα κεριά, τα κεριά αυτά τα ανάβουν στην συγκεκριμένη θέση τους δηλαδή στο μανουάλι και κατόπιν να προσκυνούν τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου του ναού.

Καθετί που υπάρχει ή συμβαίνει στον Ιερό Ναό και στη Λατρεία της Εκκλησίας μας εγκύπτει συμβολισμούς για να μας υπενθυμίζει τόσο γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου μας όσο και την υποχρέωση του πιστού να μη ραθυμεί, να μην εγκαταλείπεται στη βιοτική ραστώνη, αλλά να αφυπνίζεται πνευματικά αναλαμβάνοντας τα πνευματικά όπλα που η Εκκλησία μας του χορηγεί στον πνευματικό αγώνα

Λέγει ότι το κερί συμβολίζει:

α)  Το εύπλαστο της ψυχής μας, την οποία πρέπει να πλάσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου, 

β) Την καθαρότητα της ψυχής μας, 

γ) Το φως του Χριστού  

δ) Όπως το γνήσιο κερί, καιόμενο ανακατεύεται με τη φωτιά και τις δίνει τροφή, έτσι και η ψυχή καιομένη από τον Θείο Έρωτα οδηγείται βαθμηδόν στη θέωση,

ε) Την ευωδία της Θείας Χάριτος, την οποία πρέπει να εκπέμπει κάθε ψυχή, όπως το κερί διαθέτει γλυκεία μυρωδιά,   και 

στ) Την αγάπη και την ειρήνη με τις οποίες κυριευμένος ο πιστός γίνεται φωτεινός οδοδείκτης στους άλλους.

Επίσης ανάβουμε κερί στην εκκλησία για τους εξής λόγους

1) Για να δοξάζουμε το Θεό, ο οποίος είναι το Φως ”Εγώ ειμί το Φως του κόσμου”,

2) Για να δείχνουμε την εσωτερική χαρά της ψυχής μας, 

3) Για να διαλύουμε το σκοτάδι της νύχτας και να διώχνουμε μακριά το φόβο που προκαλεί το σκοτάδι, 

4) Για να συμβολίζουμε τα καλά μας έργα ”Οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων”  

5) Για να αποδίδουμε τιμή στους αγίους της πίστεως μας, μιμούμενοι τους Χριστιανούς των πρώτων αιώνων, που άναβαν κεριά στους τάφους των μαρτύρων,

και 6) Για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες όσων ανάβουμε τα κεριά και εκείνων υπέρ των οποίων τα ανάβουμε. Γι’ αυτό σε πολλούς ναούς διαφόρων περιοχών υπάρχουν ξεχωριστά μανουάλια όπου ανάβονται τα κεριά για τους ζωντανούς και για τους κεκοιμημένους.

Ακολούθως, εστιάζει στο φως της φλόγας και υπογραμμίζει ότι «Το κερί βγάζει φλόγα και η φλόγα εκπέμπει φως. Το φως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της λατρείας μας. Καλούμαστε να γίνουμε φως γιατί Εκείνος είναι το Φως. Στη προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ο λειτουργός ιερέας κρατώντας αναμμένη λαμπάδα στρέφεται στους πιστούς και εκφωνεί ”Φως Χριστού φαίνει πάσι” αλλά και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ψάλλουμε ”είδομεν το Φως το αληθινόν”».

Συνεπώς, το άναμμα του κεριού δεν είναι τυπική ή μηχανική πράξη αλλά μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του Θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό.

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP